Gebak Nagerechten

Sunday Baking Day – Pavlova

12 april 2015

Daar waar de werkweek vol zon eindigde, begon het weekend grauw en vol regen. Het leverde dus een perfecte bakdag op. Vandaag een recept van pavlova. Wat een heerlijk lekkernij! En voor een eerste keer is het absoluut goed gelukt. Geniet je met mij mee?

Ingrediënten

▲ 1 schoongeboende citroen
▲ 4 gesplitste eieren
▲ 200 gram witte basterdsuiker
▲ 1 eetlepel gezeefde maizena
▲ 500 gram aardbeien
▲ 2 eetlepels poedersuiker
▲ 250 ml slagroom

Benodigdheden

▲ Bakpapier
▲ Bakplaat

Stap voor stap pavlova

▲ Verwarm de oven voor op 150 °C. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Klop de eiwitten in een schone, droge kom stijf. Het eigeel gebruik je overigens niet in dit recept. Voeg vervolgens de basterdsuiker toe aan de eiwitten en klop tot het geheel glanst en pieken vormt. Voeg tot slot de maizena, één theelepel citroenrasp (bewaar de rest!) en drie eetlepels citroensap (ook hier: bewaar de rest!) toe. Klop dit goed door elkaar.

▲ Schep het eiwit in een cirkel van ongeveer 30 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pavlova vervolgens in ongeveer een uur gaar. Zet na dit uur de oven uit en laat de pavlova nog een uur in de oven staan.

▲ Neem de pavlova uit de oven en laat het afkoelen. Snijd ondertussen de kroontjes van de aardbeien. Grote aardbeien heb ik in vier stukken gesneden. Meng in een klein schaaltje de overgebleven citroensap met twee eetlepels poedersuiker. Giet dit ‘sapje’ vervolgens over de aardbeien en schep de aardbeien een aantal keer om.

▲ Klop de slagroom stijf en voeg de laatste minuut de rest van de citroenrasp toe. Verdeel vervolgens de room over de pavlova. En schep tot slot de aardbeien over de pavlova. Et voilà, je hebt een heerlijk toetje of gebakje!

Tip van Flip: Vanuit dit recept kun je gemakkelijk meringue maken! Je voert dan de eerste twee stappen uit, maar zorgt voor kleine ‘drolletjes’ in plaats van één groot geheel. Deze drolletjes kun je gemakkelijk met behulp van een spuitzak maken. Wil je gekleurde meringues? Dan voeg je een druppeltje (of paar druppeltjes) kleurstof toe.

Een andere tip van Flip is de fruitvariatie. Ik heb deze keer aardbeien gebruikt. Maar je kunt hier natuurlijk ook ander fruit voor gebruiken! Wat dacht je van frambozen, blauwe bessen, peer et cetera. Mmm!

Hebben jullie al eens pavlova of meringue gehad? En welke fruitvariatie lijkt jullie het lekkerst?

No Comments

  • Reply Sophie 12 april 2015 at 05:41

    Heb zelf nog nooit pavlova gehad. Ben er wel nieuwsgierig naar!

    • Reply Renske 12 april 2015 at 08:23

      Het is echt lekker! Alleen je raakt er wel vol van, haha. Dus een klein stukje is genoeg. En op zich is het ook niet moeilijk om te maken, hihi. Dus ik zou zeggen: verras jouw moeder en zusje! :)

  • Reply estherleijten 12 april 2015 at 08:34

    Nom nom nom! Ziet er lekker uit zeg :)

    • Reply Renske 12 april 2015 at 09:40

      Om de vingers bij af te likken! :)

  • Reply Marie 12 april 2015 at 08:56

    Mmmm ziet er heerlijk uit! Ik heb nog nooit pavlova gegeten maar het ziet er wel echt jammie uit :-) liefs

    • Reply Renske 12 april 2015 at 09:41

      Het is het proberen waard! :) Vooral als je nog nooit pavlova hebt gehad. Tot gisteren had ik het zelf ook nog nooit gehad, haha.

      • Reply Marie 12 april 2015 at 09:45

        Het ziet er heel goed gelukt uit voor de eerste keer :-) ik zal het receptje bewaren !

        • Reply Renske 12 april 2015 at 10:08

          Aah, dank je! :) Ik ben zelf ook tevreden met het resultaat, haha.

  • Reply Laury 12 april 2015 at 10:51

    Oeh ziet er lekker uit… goede tip voor mijn komende bakdag! :)

    • Reply Renske 12 april 2015 at 18:57

      Leuk! Ik ben benieuwd of jij hem net zo lekker vindt!

  • Reply pastelbysabrina 12 april 2015 at 11:34

    Ahh wat lekker Renske! Ziet er goed uit <3

    • Reply Renske 12 april 2015 at 18:59

      Dank je, Sabrina! Het is echt super lekker! :)

  • Reply Todayslipstick 12 april 2015 at 12:52

    Dit ziet er echt heel lekker uit, ik heb nog nooit pavlova op!
    Liefs, Iris

    • Reply Renske 12 april 2015 at 19:00

      Dat is het zeker!

  • Reply polyeetang 12 april 2015 at 13:38

    Nog nooit geprobeerd, maar die van jou ziet er echt heerlijk uit!

  • Reply tamaraenmarlie 12 april 2015 at 18:01

    Het lijkt me heerlijk!

    • Reply Renske 12 april 2015 at 19:01

      Dat is het zeker!

  • Reply Melissa 12 april 2015 at 18:42

    Ik ben gek op meringue en wil al een tijdje een pavlova maken, dus dit recept komt als geroepen!

    • Reply Renske 12 april 2015 at 19:02

      Leuk om te horen, Melissa! :)

  • Reply Make Up For Women 13 april 2015 at 08:19

    Nom dat ziet er overheerlijk uit!

    • Reply Renske 13 april 2015 at 11:17

      Dat was het zeker! Echt even een geluksmomentje zo’n lekker toetje.

  • Reply Mijn kiekjes #2 | Montévie 13 april 2015 at 12:32

    […] ben ik mijn laptop ontvlucht en bezig gegaan met het maken van pavlova. Hoe je dit maakt, vind je hier! Toevallig kwam mijn tante langs op het moment dat de pavlova klaar was. Zou dit echt toeval zijn? […]

  • Reply Mijn geluksmomentjes #2 | Montévie 18 april 2015 at 10:05

    […] heb je ook wat. Afgelopen weekend was het de eerste keer dat ik Pavlova maakte. Het recept kun je hier vinden. Het was echt héérlijk! Wij hebben het als toetje gegeten na het avondeten. Mmmm! ♥ […]

  • Reply Sunday Baking Day – Frisse zomertiramisu | Montévie 9 augustus 2015 at 04:26

    […] van Flip I: Het eiwit kun je gebruiken om heerlijke meringue van te maken! Zie ook het recept van pavlova. In plaats van het eiwit in één grote cirkel te scheppen, maak je er kleine cirkeltjes […]

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Lees vorig bericht:
    Mijn AH-moestuintje #2

    Het is alweer een tijd geleden dat ik schreef over mijn AH-moestuin. Wat een leuk project! En spannend ook. Want...

    Sluiten