Als het in de zomer mooi weer is, breng je waarschijnlijk het grootste deel van je tijd door met genieten in je achtertuin of op het terras. Laat het plezier niet stoppen als de zon ondergaat, alleen maar omdat je geen goede buitenverlichting hebt. Met deze vier tips zorg jij ervoor dat je terras en achtertuin ook ’s avonds laat nog gezellig én veilig zijn:

1.Zorg voor een goede basis

Zorg ervoor dat je de drie basistypen verlichting in je verlichtingsplan opneemt: sfeer-, taak- en accentverlichting:

  1. Sfeerverlichting bereik je met hanglampen, lantaarns en wandlampen
  2. Taakverlichting omvat padverlichting en veiligheidslichten
  3. Accentverlichting verkrijg je met grondspots en opbouwspots.

Voor het gazon koop je het beste een set lampen die rechtstreeks op een buitenstopcontact kan worden aangesloten. Deze sets bestaan ​​meestal uit verschillende grondspots die aan een enkel snoer zitten. Je kunt ze ook in de tuin gebruiken om mooie lichteffecten te creëren of rond het terras voor een ​​feestelijke sfeer.

2.Voordat je lampen gaat kopen

Gebruik een papieren sjabloon om de maat van de lamp te bepalen, zodat je voorkomt dat deze te veel overheerst of juist helemaal wegvalt. Let er in de winkel ook op of een armatuur gemaakt is van weerbestendige materialen. Als het om de lamp zelf gaat, kies je het beste voor LED omdat dit energiezuinig is en lang meegaat.

3.Gebruik subtiel licht rondom de eettafel

Als je van een buitenmaaltijd zit te genieten, wil je geen felle spot op je gericht hebben. Zorg rond de eettafel daarom voor verlichting die een zachte gloed geeft. Denk aan lantaarns en lichtsnoeren.

4.Neem meteen de beveiliging van je huis mee

Buitenverlichting biedt niet alleen sfeer, maar kan ook je huis beveiligen. Het  beste zorg je ervoor dat alle toegangspunten van het huis goed verlicht zijn. Monteer op de buitenmuur van de garage LED-lampen voor aan de wand of installeer een enkele lamp boven de garagedeur. Voor extra veiligheid, verlicht je elke kant van het huis dat in de schaduw ligt met schijnwerpers op de dakrand of gebruik je wandlampen bij de zijdeuren en ramen.

About The Author