Over e-sigaretten, ofwel elektronische sigaretten, bestaan veel misverstanden en onduidelijkheden. Elektronische sigaretten ofwel e-sigaretten, zoals de Justfog, zien eruit als traditionele rookwaar. Maar anders dan de traditionele sigaret werken de elektronisch rookwaar door verhitting van een speciale vloeistof in plaats van door het verbrandingsproces van tabak. Het ‘roken’ wordt dan ook wel ‘dampen’ genoemd bij elektronische sigaretten. Een belangrijk verschil met tabak is dat de ‘damper’ geen teer en tabaksresten binnenkrijgt. Ongeveer 3 tot 5 procent van de Nederlanders heeft de elektronische sigaret wel eens gebruikt. Dus is het logisch dat er vragen omtrent dit type rookwaar bestaan. De vragen gaan met name over de voordelen en nadelen van dit type sigaretten. Met welke e-sigaretten beginnen de meeste mensen? Maar ook over het nicotinegehalte, de veiligheid en regels rond elektronische sigaretten roken in de openbare ruimte. In dit blog beantwoorden we de vijf meest gestelde vragen over e-sigaretten van bekende merken als Justfog, Aspire of Uwell. Doe er je voordeel mee!

Bevatten alle e-sigaretten nicotine?

Het antwoord is: nee, niet alle e-sigaretten bevatten nicotine. De meest elektronische sigaretten echter wel, waarbij je zelf via de vullers en de e-sigaret kunt bepalen hoeveel nicotine je tot je wilt nemen. Dit is een belangrijk verschil met zogenoemde sisha-pennen, want die bevatten namelijk nooit nicotine.

Wat voor verschillende e-sigaretten zijn er?

Er bestaan diverse soorten elektronische sigaretten. Allereerst bestaan er diverse merken, zoals Justfog, Geekvape, Zensations of Vaporesso

Mag je op openbare plekken e-sigaretten roken?

In Nederland mag je een e-sigaret gewoon roken in meerdere openbare ruimtes. Maar er zijn flink wat uitzonderingen. Zo hanteert de Nederlandse Spoorwegen in zijn algemene voorwaarden de regel dat roken verboden is op perrons (behalve op aangewezen plekken) en in de treinen. En dat geldt, zo vermeldt de NS expliciet, óók voor elektronische sigaretten. Verder is het niet toegestaan om een e-sigaret te gebruiken in restaurants, bars, op Schiphol, de bibliotheek, vliegtuigen, concertzalen, ziekenhuizen, de bibliotheek en dergelijke ruimtes. Wel mag er gedampt worden op terrassen, in kantoren, in hotels, op hotelkamers en op de speciale rookruimtes die door de NS zijn aangegeven op perrons.

Kun je een e-sigaret meenemen op reis?

Het meenemen van een elektronische sigaret is in principe niet strafbaar, maar wel zijn er bepaald landen en regio’s waar je beter niet kunt gaan dampen. In de Verenigde Staten is in sommige federale wetten van staten opgenomen dat e-sigaretten niet in openbare ruimtes gebruikt mogen worden. In landen als Thailand, India en Vietnam kun je voor het ‘illegaal roken’ van een sigaret zelfs in de gevangenis belanden. Ook landen als Libanon, Indonesië, Cambodja, Egypte, Oman, Brunei, Singapore, Australië en Argentinië hebben een strenge wetgeving op het gebied van roken, ook voor elektronisch dampen. Controleer voordat je op reis gaat hoe de betreffende wetgeving rond roken op jouw vakantiebestemming in elkaar zit en wat wel en niet mag.

Is het roken van e-sigaretten schadelijk of niet?

Over de schadelijkheid van elektronisch dampen bestaan veel verschillende meningen. De meest onderzoekers trekken de conclusie dat e-roken niet geheel onschadelijk is, maar wel minder schadelijk is dan het conventionele roken. Omdat in e-vloeistoffen nicotine en enkele andere kankerverwekkende stoffen zitten zoals nitrosamines en aldehyden, is het dampen niet geheel onschadelijk voor de gezondheid.

About The Author