De slaapkamer is de plaats waar kinderen veel tijd doorbrengen met spelen, leren, slapen en allerlei andere activiteiten. Hoe mooi is het als de inrichting alle essentiële zaken bevat en tegelijkertijd de verbeelding van kinderen prikkelt? Zo is het niet alleen een ruimte die de groei en ontwikkeling van kinderen ondersteunt, maar ook hun creativiteit aanwakkert. Dit zijn vijf manieren hoe je zo’n kamer kunt inrichten:

  1. Sluit aan bij de interesse van je kind

Bij het ontwerpen van een kinderkamer is het heel belangrijk om een ruimte te creëren die de interesses en stijl van je kind weerspiegelt. Het moet kinderen aanmoedigen om op een speelse manier hun onderzoekende geest te gebruiken. Neem hun persoonlijkheid als uitgangspunt om een kamer samen te stellen waar ze graag zijn. Speel met texturen en patronen om interessante contrasten te creëren. Voel vooral niet de behoefte om alles te matchen. Dat maakt de kamer minder interessant voor kinderen.

  1. Begin met een centraal punt

Een goede start is een levendig vloerkleed of een kleurrijk schilderij. Maak dat stuk het middelpunt van je ontwerp en laat je erdoor inspireren om de rest van de kamer in te richten.

  1. Integreer educatieve elementen

Integreer educatieve maar leuke elementen in het ontwerp om het leren voor je kinderen te vergemakkelijken. Denk aan informatieve kaarten, een krijtbordmuur om te tekenen of een plattegrond om op te bouwen. Plaats ook alvast een bureau om kinderen aan te moedigen te lezen of te tekenen. En als ze eenmaal groot zijn, zullen ze de tafel ook nodig hebben voor hun huiswerk en schoolspullen.

  1. Zo creëer je ruimte en rust

Kinderen hebben altijd een gebrek aan opbergruimte. Zorg dus voor voldoende inbouwkasten of losse kasten. Wijs ook een aparte speelplek aan, zodat ze een eigen plek hebben om te rotzooien in plaats van alles op het bed of de vloer te laten slingeren.

  1. Decoratieve gordijnen

Gordijnen met een vrolijk of speels dessin vormen de perfecte aanvulling op het interieur van de kinderkamer. Omdat de rest van de inrichting vaak al kostbaar genoeg is, is het fijn als gordijnen lekker goedkoop zijn.

About The Author