Norman Bates is met voorsprong de beroemdste filmseriemoordenaar aller tijden. Zelfs als je nooit de film Psycho zag, ken je wel de beruchte zwart-wit douche-scène waarin actrice Janet Leigh de longen uit haar lijf krijst terwijl een flitsend keukenmes lelijk tekeer gaat.

Alfred Hitchcocks meesterwerk kreeg verschillende inferieure vervolgfilms en een afgrijselijke remake. De makers van de serie Bates Motel springen gelukkig iets zorgvuldiger om met de nalatenschap van de onbetwiste “master of suspense”.

De serie Bates Motel

Bates Motel vormt een prequel op Hitchcocks beroemde horrorklassieker uit 1960 en volgt de tienerjaren van Norman Bates. Hoe groeide de stille jongen uit tot een gruwelijk monster? En wat voor een monster bovendien: in de film Psycho hult de moordzuchtige moteleigenaar zich graag in vrouwenkleren en deelt hij het huis met zijn overleden gemummificeerde moeder.

Freddie Highmore als de jonge Norman Bates

Bates Motel zorgt voor een interessante invalshoek: de serie verhuist de actie namelijk naar de eenentwintigste eeuw, al zijn subtiele jaren vijftig en zestig elementen nooit ver weg. Ook over de casting moet je niet klagen. Freddie Highmore schittert als de puberende Norman Bates. Highmore startte zijn acteercarrière als schattig jochie in Finding Neverland en met zijn succesvolle titelrol in Tim Burtons Charlie and the Chocolate Factory.

Highmore’s rol van de langzaam tot waanzin drijvende Norman Bates is heel andere koek. Moeilijk te geloven dat achter de ijskoude psychopaat in wording het gezicht van het voormalige kindsterretje schuilt. Leuk weetje: de Britse twintiger is geboren in 1992, het jaar waarin Anthony Perkins, de acteur die de originele Norman Bates speelde, stierf.

Vera Farmiga als moeder Norma

De altijd geweldige Vera Farmiga ken je van de al even sinistere filmfranchise The Conjuring en als Leonardo Dicaprio’s tegenspeelster in The Departed. In Bates Motel kruipt de blonde actrice in de huid van Norma, Norman Bates moeder met wie de jeugdige seriemoordenaar een wel heel merkwaardige moeder-zoonrelatie onderhoudt.

Synopsis van de serie Bates Motel

Nadat vader Bates in mysterieuze omstandigheden overlijdt, trekken weduwe Norma en haar zeventienjarige zoon Norma naar het fictieve kuststadje White Pine Bay in de Amerikaanse staat Oregon. Daar hoopt Norma op een nieuwe start met haar eigen motel, terwijl Norman op school een bovengemiddeld gezonde interesse vertoont in het andere geslacht. Alle begrip voor Normans driftige hormonen, als je klasgenotes eruitzien als Nicola Peltz.

Hun nieuw leven neemt al snel een grimmige wending wanneer de vroegere moteleigenaar inbreekt en Norma verkracht. Moeder en zoon takelen Norma’s belager dodelijk toe en dumpen het lijk. Deze onverwachte moord zet een reeks onheilspellende en bloederige gebeurtenissen in gang.

Uitkijken naar Rihanna

De serie Bates Motel ging in januari 2014 in première op NPO 3. Bates Motel telt vijf seizoenen van elk tien afleveringen. Je kan de integrale reeks streamen op Netflix.

Let ook op de fel geanticipeerde rol van Rihanna als Marion Crane in het afsluitende vijfde seizoen. Bij Hitchcock fans laat de naam Marion Crane uiteraard meteen een belletje rinkelen. Zo heette Norman Bates’ befaamde doucheslachtoffer in Psycho.

About The Author