Chips zijn ondenkbaar in de huidige samenleving. Waar vroeger nootjes en toastjes op tafel gezet werden bij een verjaardag, staan er nu verschillende schalen met chips. Het liefst in kleurrijke schalen en soms zelfs met dipjes. Een ding is zeker: het is een stuk makkelijker dan komkommer en leverworst snijden en kan ook gemakkelijk de hele dag blijven staan. Goed bedacht dus. Chips vind je tegenwoordig in allerlei vormpjes en smaken. In de supermarkt is een heel schap gevuld met deze heerlijke gezouten versnapering. Maar wat zijn chips nu eigenlijk en wie heeft ze bedacht? 

Geschiedenis van chips

Dat chips (meestal) gemaakt zijn van aardappels, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar wist je dat de gefrituurde snack per ongeluk is ontstaan? Dat gebeurde toen een kok zijn gebakken aardappeltjes van een gast teruggestuurd kreeg. De gebakken aardappeltjes zouden namelijk niet smaken en waren erg klif en dek. De kok, slim als hij was, reageerde hier vol woede op en frituurde de aardappelschijfjes zo dat ze met geen mogelijkheid meer gesneden konden worden. Het resultaat? Chips! Vanaf dat moment verspreidde het recept zich als een lopend vuurtje. Het eerste recept voor chips verscheen in het bekende kookboek ‘The Cook’s Oracle’ in 1817. 

Smaakuitbreiding 

Het succes van chips smaakte natuurlijk naar meer. Paprikachips, cheese-onion en kaaschipjes deden al gauw hun intrede. Heel wat jaren later, in 1966, werden de welbekende Doritos chips op de markt gebracht. Ook in Nederland was de Dorito al gauw in de supermarkten te vinden. Daar kwamen de smaken ‘Nacho Cheese’ en ‘Original’ in de schappen te staan. Net zoals zijn voorganger, bleek ook dit recept een gat in de markt. Maargoed, Doritos betekent dan ook niet voor niets ‘kleine stukjes goud’ in het Spaans. 

Heb jij na het lezen van dit artikel ook zo’n zin gekregen om een zak Doritos te openen? Snoep bestellen gaat tegenwoordig heel makkelijk online. Hier vind je een uitgebreid assortiment aan smaken. Zo is er voor ieder wat wils. Geniet ervan!

About The Author