Je wordt geboren, compleet afhankelijk van je ouders. Zonder luier is het bijna niet draaglijk en op een dag merk je dat je zelf in de gaten krijgt, wanneer je naar het toilet moet. Gemiddeld genomen gaat het zo. Maar wat als jij net die ene persoon bent die maar niet over bedplassen heen komt? Wist je dat een op de honderd volwassenen met dit probleem kampt? 

Schuldgevoel

Of je nu een peuter bent of een volwassen bedplasser, als het fout gaat, is dat nooit opzettelijk. Werkelijk niemand vindt het prettig om in een nat bed wakker te worden. Het is ook niet zo dat het ouders te verwijten valt. Niemand kan er iets aan doen en niemand zou zich schuldig moeten voelen. En hier gaat het vaak wel mis: in een onbewaakt ogenblik is er vast wel iemand die met een sneer reageert op jouw ‘misser’, waardoor schuldgevoel zo aangepraat is. 

Beschermd de nacht in?

Oké ongeveer negen op de tien kinderen zijn voor hun zevende verjaardag definitief af van dit vervelende probleem. Betekent dus wel dat een op de tien nog even doorworstelt. Slechts een procent van deze kinderen plast nog steeds in bed als ze in de puberteit zijn. Lastig en voor het kind zelf zeker frustrerend. Over wel of geen nachtluier blijven gebruiken zijn de meningen verdeeld. De een zegt dat een luier ervoor zorgt dat je het nooit voor elkaar krijgt, de ander beweert dat het dragen van luiers er niks mee te maken heeft.

Feitjes

Denk jij dat minder drinken de oplossing is? Dan moeten we je teleurstellen. Het kan zelfs zo zijn dat je te weinig drinkt wat een verstopping veroorzaakt in de darmen. In dat geval neemt het risico op bedplassen juist toe. Tot slot nog een paar feitjes:

  • Bedplassen is erfelijk
  • Jongens plassen vaker in bed dan meisjes
  • Te diep slapen heeft geen gevolgen.

About The Author