Modelspoortreinen hebben een wat stoffig imago. Dat is volledig onterecht. Er komt heel wat bij kijken voordat je een trein rondjes kan laten rijden. Bovendien is dat maar een klein onderdeel van deze hobby. Je leert veel over techniek en elektronica. Daarmee is het een veelzijdige hobby waarbij je je creativiteit de vrije loop laat. Je kunt het zo gedetailleerd en echt maken als je wilt door wagon verlichting inbouwen of een landschap na te bootsen. Ook modelspoortreinen ontwikkelen zich verder. Zo bestaan er niet alleen meer analoge modelsporen, maar kan je ook een digitaal modelspoor bouwen. Er valt heel wat te vertellen over modelspoortreinen. Na het lezen van deze blog weet je meer over verlichting bij modelspoortreinen en wat nu precies een digitaal modelspoor is.

Het digitale modelspoor

Met een digitale modelspoorbaan bestuur je meerdere treinen individueel vanaf je scherm. Ook is het mogelijk om je treinenloop volledig te automatiseren. Dat biedt allerlei nieuwe mogelijkheden in vergelijking met analoge aansturing. Wil je veel treinen laten rijden op een grotere baan en vind je elektronica lastig? Een digitaal modelspoor is dan een goede oplossing. Waar je met een analoog spoor alle treinen op dezelfde snelheid moet laten rijden als ze op hetzelfde spoor rijden, is dat bij een digitaal modelspoor niet het geval. Je hoeft een baan niet in secties op te delen om locomotieven op verschillende snelheden te laten rijden. Je stuurt met een decoder verschillende functies aan. Zo bepaal je niet alleen de snelheid per locomotief, maar is ook de wagon verlichting los op de decoder aangesloten. Met een digitaal modelspoor heb je dus tal van nieuwe mogelijkheden.

Wagon verlichting

Een trein kan natuurlijk niet zonder wagon verlichting. Ook bij wagon verlichting hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Waar modelspoortreinen vroeger gloeilampen hadden, is dit nu vervangen door LED verlichting. Een bijkomend voordeel van LED verlichting is, dat je verschillende lichteffecten kan programmeren op een LED strip, zoals TL-buizen of het opwarmen van gaslampen. Met dubbelzijdige tape maak je de strip vast in de trein.

About The Author