Er zijn veel goede redenen om vegetariër te worden. De productie van vlees kost veel meer water en grondoppervlakte dan de productie van plantaardig voedsel. Door geen vlees meer te eten, zorg je er dus voor dat er veel minder van de aarde nodig is om jouw eten te maken. Je verkleint jouw ecologische voetafdruk en doet zo iets goeds voor het milieu en de wereld. Daarnaast draag je bij aan het dierenwelzijn: er hoeven geen dieren meer dood te gaan om jou van voedsel te voorzien. Minstens even belangrijk is natuurlijk je eigen gezondheid. Als je het goed aanpakt, kan vegetarisch eten zorgen voor een fitter en gezonder gevoel. Hoe pak je dat aan?

Eet gevarieerd!

Allereerst is het belangrijk om gevarieerd te blijven eten. Je hoeft zeker niet elke dag superfoods te eten, als je maar zorgt dat je van alle soorten voeding voldoende variatie in je menu toevoegt. Veel groenten en fruit, voldoende koolhydraten en voldoende eiwitten. Omdat je geen dierlijke eiwitten meer eet, moet je die vervangen door bijvoorbeeld bonen, noten, soja, paddenstoelen of vleesvervangers. De variatie daarin is groot en het kan ingewikkeld lijken om hiermee te beginnen.

Stap voor stap

Je kunt er voor kiezen om langzaam steeds minder vlees en steeds meer vegetarisch te eten. Zo wen je aan een ander eetpatroon en aan een andere manier van koken. Plan jij je maaltijd altijd op basis van het stukje vlees en bedenk je daarna welke groenten en aardappelen je erbij eet? Dan is het een leuke uitdaging om eens vanuit de groente te beginnen. Welke groenten vind je lekker? Bedenk daar eens een aantal andere ingrediënten bij. Kies voor een aantal knapperige groenten die je kunt wokken en voeg daar verschillende soorten zaden en noten aan toe. Neem bijvoorbeeld lijnzaad, dat bevat waardevolle vitamines en mineralen die goed zijn voor hart en bloedvaten. Een mooie bijkomstigheid: lijnzaad bevat veel vezels, die zorgen voor een goede stoelgang. Het is niet voor niets dat lijnzaad tot de superfoods wordt gerekend. Lijnzaad kopen is mogelijk in tal van winkels, maar ook eenvoudig online te bestellen.

Als je experiment slaagt en je hebt een lekkere maaltijd gemaakt, schrijf hem dan op.

Zo bouw je aan een vegetarisch leefpatroon, door telkens een nieuw recept uit te proberen of te experimenteren met nieuwe ingrediënten. Voor je het weet heb je een goed gevuld kookschrift met lekkere vegetarische recepten en denk je niet eens meer aan vlees bij de maaltijd!  

About The Author