Symptomen alcoholverslaving

Er zijn een aantal kenmerken die erop kunnen wijzen dat je verslaafd bent aan alcohol. Kun je vaak niet stoppen met drinken, of drink je meer dan je je voorgenomen hebt, wees dan alert en eerlijk tegen jezelf. Mogelijk heb je een drankprobleem. Wat zijn de symptomen van alcoholverslaving?

Drinken voor de gezelligheid of om problemen te vergeten?

Een feestje is een goed moment voor een drankje. Misschien neem je een wijntje of een biertje. Alcohol is pas een probleem als je veel drinkt, te vaak en als je controle over drinkgedrag verliest. Als je zorgen hebt kun je beter een goed gesprek voeren met iemand in plaats van te drinken. Symptomen alcoholverslaving zijn bijvoorbeeld: meer drinken dan je van plan was, steeds verlangen naar alcohol, het drinken veroorzaakt problemen in relaties of op je werk, je drinkt vaker en meer dan je wilt, alcohol veroorzaakt steeds meer problemen in je leven.

De gevolgen van alcohol op de gezondheid

De gevolgen van alcohol op de gezondheid zijn erg groot. Als je een beetje gedronken hebt, voel je je bijvoorbeeld licht in je hoofd en een minder geremd. Je durft daardoor meer en een gesprek voeren met anderen wordt makkelijker. Hoe meer je drinkt, hoe sterker deze effecten worden. Daarom zijn dronken mensen vaak juist vervelend. Ze zijn niet meer in staat om recht te lopen, helder na te denken en ze flappen alles eruit wat in hun dronken hoofd opkomt. Bij alcohol is het belangrijk dat je maat houdt en dat je niet te vaak drinkt. Zo voorkom je verslaving. Mensen die veel drinken ondervinden op termijn de schadelijke effecten van alcohol, zowel fysieke als geestelijke schade. Niet alleen de hersenen raken beschadigd door alcohol, maar ook de lever en de nieren. Voor de maag is alcohol ook heel slecht en ook zie je vaker slokdarmkanker bij mensen die veel alcohol drinken. Alcohol wordt ook in verband gebracht met verschillende andere vormen van kanker.

Drink ik teveel?

Mensen die teveel drinken willen vaak minderen. Als dat niet lukt is dat een signaal wat je serieus moet nemen. Mensen met een drankprobleem gaan steeds meer drinken als ze na een periode van onthouding toegeven aan drinken. Als probleemdrinkers of alcohollisten proberen te stoppen met drinken, ondervinden ze een enorme zucht naar alcohol. Dit zie je bij elke vorm van afkicken en wordt craving genoemd. Alcoholverslaafden hebben steeds meer alcohol nodig om effect (roes of dronkenschap) te bereiken. Vraag jij je weleens af: drink ik teveel? Als je vermoed dat je een alcoholprobleem hebt, doe er dan iets tegen en zoek steun en hulp.

About The Author