Leken en deskundigen zijn het er nog steeds niet over eens of we als mens echt vlees en andere dierlijke producten, zoals zuivel en eieren, nodig hebben. Wat wel steeds duidelijker wordt is dat een (overwegend?) vegetarisch dieet goed is voor de gezondheid. Binnen een niet-veganistisch dieet zijn dierlijke producten verantwoordelijk voor 90% van de belastende stoffen die we via het voedsel binnen krijgen. Minder vlees en zuivel spaart bovendien het milieu en de dieren varen er wel bij. Maar kom je inderdaad voedingsstoffen tekort als je helemaal geen vis, vlees, zuivel en/of eieren eet? Zo ja, welke? We hebben de belangrijkste voedingsmiddelen op een rij gezet.

Ijzer

Ijzer is nodig als “drager” van zuurstof in het bloed. Ijzer zit in groente zoals spinazie en rode bieten, en ook in bepaalde vleessoorten zoals biefstuk en lever. Uit rood vlees wordt ijzer veel beter opgenomen dan uit groente maar hier kleeft ook een nadeel aan: het nuttigen van rood vlees wordt verband gebracht met een verhoogde kans op darmkanker. Niet zo verkeerd dus om ijzer uit een supplement te halen. In voedingssupplementen voor vegetariërs en voedingssupplementen voor veganisten zit dan ook veelal ijzer. Vanwege een hoge kans op ijzerstapeling bevat in goede voedingssupplementen voor vegetariers en veganisten dan ook niet te veel ijzer.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw, de gewrichten, een gezond functionerend immuunsysteem en een goede vitaliteit. Tegenwoordig wordt bij steeds meer mensen een vitamine D-tekort geconstateerd. We halen vitamine D uit de zon, maar daar hebben we in Nederland niet veel van. Iedereen met een kwakkelende vitaliteit en immuunsysteem zou vitamine D-suppletie moeten overwegen. Vitamine D komt vooral voor in eieren, vis en (vette) zuivel. In voedingssupplementen voor veganisten zou daarom een extra hoge dosis vitamine D mogen zitten.

Op Wellvita.nl vind je Artoform, een natuurlijk middel voor gewrichten dat naast vitamine D ook vitamine C en krachtige kruiden bevat. Visolie, ook te verkrijgen op Wellvita.nl, is geschikt voor de mildere vegetariërs, (pesco-vegetariërs) en bevat van nature vitamine D3.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel, een mentale functie en speelt een rol bij de productie van rode bloedcellen. Vitamine B12 komt slechts in dierlijke producten voor. Vegetariërs moeten flink wat zuivel en eieren wegwerken om aan hun vitamine B12 te komen. Omdat veel vegetariërs gericht zijn op plantaardige voeding, bevatten multi- voedingssupplementen voor vegetariërs extra vitamine B12. Voedingssupplementen voor veganisten horen voldoende vitamine B12 te leveren.

About The Author