Het is nu 23 augustus 2026. In restaurant Toekomst rennen koks heen en weer in de keuken. Het is weekend en het is druk: alle tafels zijn bezet. Het ruikt heerlijk. Op het eerste gezicht is dit een restaurant zoals elk ander. Maar als je goed kijkt, zie je dat er geen enkele pan op het fornuis staat. In feite is er geen fornuis te vinden. 

Enkel en alleen 3D-printers, hieronder gaan wij je daar meer over vertellen!

Voor wie is 3D-Food een uitkomst?

3D-Food zegt je dat iets? Het is namelijk een uitkomst voor vele mensen. 3D-geprint voedsel kan ook mensen aanspreken die slikproblemen (dysfagie) hebben door oorzaken zoals hersenbloedingen. Zo hebben onderzoekers een methode ontwikkeld om gerechten als gekookte aardappelen, wortelen en kip te bedrukken die de vorm hebben die je zou verwachten, maar met texturen die precies zijn afgestemd op wat deze patiënten kunnen slikken. 

Er is geen slush op je bord, maar “normaal” eten, wat goed is voor de eetervaring. Tegelijkertijd kunnen deze bedrukte maaltijden ook worden verrijkt met extra voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines of mineralen, weer precies afgestemd op de behoeften van de gasten. Tot nu toe is de technologie ontwikkeld om op te schalen voor gebruik door cateraars, ziekenhuiskeukens of innovatieve foodtrucks.

Hoe werkt zo’n 3D-configurator 

Doordat de 3D configurator producten laag voor laag bouwen, kunnen volledig nieuwe voedingsmiddelen met nieuwe vormen, ingrediënten, texturen, structuren en smaken worden gecreëerd. WUR en TNO hebben dit potentieel al aangetoond in verschillende internationale onderzoeksprojecten. 

Een van de voordelen van 3D-printen is dat je heel precieze hoeveelheden ingrediënten op heel specifieke locaties kunt plaatsen. Zo worden de zout- of suikerkorrels niet op dezelfde manier uitgestrooid als bij conventioneel bakken, dus de zoute of zoete smaak van het product zou hetzelfde moeten zijn als met minder zout of suiker. Dit wordt vaak herformulering genoemd.

Deze ontwikkeling zal uiteraard een grote impact hebben op het koksvak. Welke rol zal de chef spelen in deze toekomstvisie? Ik denk een heel interessante. Natuurlijk kan het koken met traditionele potten en pannen worden verminderd of geëlimineerd. En een van de taken van de chef is om de grondstoffen van een maaltijd te verzamelen en in de printer te doen. Hmm… hoor ik je denken. Is het beroep dan nog wel interessant en uitdagend? Natuurlijk goed! Restaurants blijven bestaan ​​in verschillende vormen.

 Mensen komen altijd samen voor een goede maaltijd. Er is dus altijd behoefte aan mensen om dit eten te maken, ook al is het op een andere manier. Het is ook de creatieve kant van de chef, dat verandert niet en zal altijd integraal blijven. Er is altijd behoefte aan pioniers die innovaties, nieuwe smaken en structuren bieden. Professionals die niet terugdeinzen om eten te proberen en specials voor hun klanten te serveren.

About The Author