Ben je van plan om in de zomervakantie lekker met de auto op vakantie te gaan, dan komen daar vaak nogal wat voorbereidingen bij kijken. Ga je kamperen, dan is het van belang om alle kampeerspulletjes bij elkaar te verzamelen, de juiste campings te boeken etc. Natuurlijk speelt bij zo’n autovakantie de auto zelf ook een belangrijke rol. Ga je ver rijden, geef de auto nog een grote beurt voordat je gaat. Het is ook van belang om te controleren of je goed verzekerd bent en wat voor dekking je hebt in het buitenland. In dit artikel lichten we de autoverzekering wat nader toe.

Autoverzekering afsluiten. Waar moet je rekening mee houden?

In de Europese Unie en dus ook in Nederland is het voor alle eigenaren van een auto verplicht om de auto minimaal met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering te verzekeren. Dit is verplicht om zo slachtoffers van schade te garanderen dat hun schade wordt vergoed. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om je extra bij te verzekeren, zodat je kunt profiteren van een grotere dekking. Hierbij wordt dan niet alleen schade gedekt die je hebt veroorzaakt aan de tegenpartij, maar ook (gedeeltelijk) eigen schade. Dit hangt vooral af van welke aanvullende verzekering je hebt afgesloten. Waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je een autoverzekering wilt afsluiten?

Overstappen of een nieuw verzekering afsluiten?

Heb je reeds een autoverzekering, dan hoef je niet direct een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Je kunt dan ook overstappen naar een andere aanbieder. Dit kan bijvoorbeeld als een andere aanbieder een goedkopere premie heeft of als de voorwaarden veel beter zijn. Maar overstappen kan niet altijd direct. Als je verzekeringsmaatschappij een contractduur (meestal 1 jaar) in de polis heeft opgenomen, dan kun je nog niet overstappen. Niet alle verzekeraars hebben een contractduur en als je al langer bij dezelfde maatschappij zit, kun je altijd overstappen. Heb je nog nooit een autoverzekering afgesloten, dan kun je altijd een nieuwe autoverzekering afsluiten. Of je nu een nieuw autoverzekering wilt afsluiten of wilt overstappen naar een andere maatschappij, het loont altijd om verschillende verzekeringen te vergelijken en de autoverzekering berekenen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Welke autoverzekering?

De WA verzekering is verplicht voor iedere autobezitter. Hiermee wordt de schade gedekt die jij maakt bij de tegenpartij. Dan is er ook nog WA beperkt casco. Hierbij wordt ook schade gedekt die jezelf niet hebt veroorzaakt, maar derden ook niet. Dit gaat dan om schade door brand, diefstal, ruitbreuk, storm, hagel en loslopende dieren. Wil je helemaal goed verzekerd zijn, dan kun je je all risk verzekeren. Ook als jij de veroorzaker bent van schade bij een ander, is eigen geleden ook gedekt. Een all risk verzekering is enkel lonend voor auto’s van drie jaar of jonger.

Eigen risico en no-claim

Bij veel verzekeraars geldt een eigen risico. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het bedrag van de afgesproken of vastgestelde eigen risico, voordat verdere schade door de verzekeraar gedekt wordt. De no-claim is de korting die je krijgt als je een bepaald aantal jaren schadevrij rijdt. Je stijgt telkens een stapje op de bonus-malus ladder, waardoor je korting op kan lopen tot 75%. Claim je een keer schade, dan daal je direct 5 treden en krijg je een lagere korting. Het is zelfs zo dat je een negatieve no-claim kunt hebben bij het claimen van veel schade. Je moet dan een boete betalen. Het aantal schadevrije jaren en je positie op de bonus-malus ladder worden centraal geregistreerd, dus het heeft nooit zin om naar een andere verzekeraar over te stappen om onder een lagere korting uit te komen.           

About The Author